Home > Actueel > Excursie waterstof op Rozenburg

Word lid

17-11-2019

Excursie waterstof op Rozenburg

Vrijdag 8 november werd door VVD Zuid-Holland West (Maassluis en Midden-Delfland) een excursie georganiseerd naar een waterstofproject van Stedin op Rozenburg. De excursie was onderdeel van de regiobijeenkomst ’Visie op Innovatie’ die later die middag georganiseerd werd bij Lely in Maassluis. Op verzoek van de organisatie namen veel deelnemers de pont. Bij de locatie van Stedin is weinig parkeergelegenheid en daarom was vervoer met de bus geregeld.

Verwarmen met waterstof
De start was bij de plek waar waterstof wordt opgewekt in de herkenbare blauwe containers. Van water wordt op de plek zelf waterstof gemaakt. Een opnieuw in gebruik gestelde aardgasbuis vervoert de waterstof naar de appartementen. Deze opstelling is eerder in 2019 al in gebruik genomen en is het eerste project in Nederland waar waterstof gebruikt wordt voor het verwarmen van appartementen. Waar in algemene termen vaak over gepraat wordt kan dus al in Rozenburg! Dat veel mensen hierin geïnteresseerd zijn bleek door het grote aantal aanmeldingen (55): de inschrijving voor deze excursie was al ruim 2 weken voor aanvang al vol. 

Geen eindpunt
Hoewel dit als een grote mijlpaal mag gelden vertelde Albert van der Molen dat dit niet het eindpunt is. In Stad aan ’t Haringvliet wordt nu gewerkt aan een project om een kleine wijk op waterstof aan te sluiten. Bestaande aardgasbuizen zijn geschikt te maken voor vervoer van waterstof, wat een prachtige oplossing zou zijn voor onder meer oude binnensteden. En ook op meer fundamenteel gebied wordt onderzoek gedaan: alle met het doel meer circulair te kunnen omgaan met materialen en minder uitstoot te genereren.

Vervolg bij Lely
Na het bezoek aan het project ging de bus rechtstreeks naar Lely, waar het hoofdprogramma begon. Ook in dit deel was Albert van der Molen als spreker te gast, waarbij hij inging op de energiemarkt voor huizen en de energietransitie aan de hand van een (wederom) inspirerend betoog. 

Meer over het project
Meer over de achtergronden van het project vindt u op de site van Stedin.

Lees het blog van Sven Ringelberg over waterstof
Meer weten over de inhoud van vandaag? Sven Ringelberg heeft het voor u samengevat op zijn site transitiepaden.nl